perjantai 21. elokuuta 2015
Päällystetty sitruunapiiras
Perinteinen sitruunapiiras marengilla päällystettynä on aivan super maukasta! Leila Lindholmin kirjaa selatessa silmiini osui tämä resepti, erilainen marenki, vadelmamarenki, kuulosti niin ihanalta! Tuoreita vadelmia hakemaan ja tuumasta toimeen! Piiraassa on monta vaihetta mm. lemon curdin keittäminen, mikäli et halua tehdä sitä itse, niin toki voit ostaa sitä kaupastakin!
Lisäksi piirakasta tulee tosi muhkea. Paksusti tuleva makea marenki sopii kylläkin tosi hyvin sitruunan happamuuteen! Halutessasi voit puolittaa täytteen ja marengin määrän!
24-25 cm vuoka
Murotaikina:
75g voita
2 dl vehnäjauhoja
1/4 dl tomusokeria
1 kananmuna
tilkka kylmää vettä
Nypi kuutioitu kylmä voi jauhojen ja tomusokerin kanssa rakeiseksi seokseksi.
Lisää kananmuna ja vesi ja vaivaa sen, että muodostuu taikina. Älä sekoita liikaa.
Kiedo taikina muoviin ja laita se jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Kaaviloi taikina ja peitä piirasvuoka sillä. Pistele pohja haarukalla ja tue piiraan reuna foliolla niin ettei se romahda alas kypsennyksen aikana. Esipaista pohjaa 175 asteessa n. 10-15 min. Jäähdytä.
3 annosta lemon curdia
ohje täällä
Täytä pohja sitruunatahnalla. Nosta uunin ylälämpötila 250 asteeseen.
Vadelmamarenki:
3 kananmunan valkuiaista
½ sitruunanmehu
3½ dl sokeria
200 g tuoreita vadelmia
Vatkaa kananmunan valkuaiset, sitruunanmehu ja 1 d sokeria marengiksi ruostumattomassa teräskulhossa.
Lisää vaahtoon 1 dl sokeria.
Sekoita vadelmat rikki lopun sokerin kanssa ja kääntele seos muutamassa erässä marenkivaahtoon. Vatkaa vaahto kiinteäksi.
Pursota tai levitä vaahto lusikalla piiraan pinnalle ja kypsennä piiras kullankeltaiseksi uunin keskiosassa (uunin luukku raollaan). Kypsymisaika on noin viisi minuuttia. Marengin pitää saada vain hiukan väriä pintaansa.
torstai 20. elokuuta 2015
Lemon curd
Kaupasta saa ihanan makean kirpeää sitruunatahnaa, lemon curdia. Tämä tahna sopii moneen, kakun väliin, leivoksiin, macaronsseihin, pikkuleipien täytteeksi ja muihin makeisiin leivonnaisiin. Päätin tehdä tätä makoista tahnaa itse ja voi että tuli hyvää! Eikä ole edes vaikeaa, kunhan varoo ettei pala pohjaan :) Tosi sitruunaista!
Ohjeen nappasin Leila Lindholmin leivontakirjasta:
Ohjeesta tulee pieni tölkillinen, n. 2dl.
3 pestyä sitruunaa
1½ dl sokeria
50 g voita
2 rkl maissitärkkelystä
2 kananmunaa
2 keltuaista
Sekoita kolmen sitruunan raastettu kuori ja kahden sitruunan mehu kattilaan ja kiehauta sokerin ja voin kanssa. Siivilöi liemi ja kaada takaisin kattilaan.
Sekoita maissitärkkelys kolmannen sitruunan mehuun ja lisää suurus edelleen sekoittaen lämpimään sitruunamehuun.
Vatkaa kananmunat ja keltuaiset ja lisää seos sitruunamehuun. Nosta kattila takaisin levylle ja kuumenna pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos sakenee.
Kaada tahna puhtaaseen tölkkiin ja jäähdytä.
Pian tulossa myös ohjetta, mihin käytin tätä tahnaa!
sunnuntai 16. elokuuta 2015
Vaniljainen mustikka-rahkapiirakka G
Mustikkaa, tuota luonnon ihanaa superfoodia! Perheeni kävi tänään poimimassa meille pakkaseen marjaa ja tein sitten rahkaisen piirakan tuoreista marjoista, jolloin piirakkakin maistuu kunnolla mustikalle!
Vaikka vas. kädestä onkin pikkurilli murtunut, yllättävän hyvin sain tämän leivottua pienellä avustuksella!
Murotaikina:
125 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl glut.jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljajuhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
2 tl kardemummaa
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Vatkaa muna sekaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon ja sekoita tasaiseksi nopeasti.
Voitele 24 cm piirakkavuoka. Painele taikina vuokaan.
Täyte:
500 g rahkaa
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljauhetta
3-4 dl mustikoita
2 rkl perunajauhoja
Sekoita rahkan joukkoon kananmunat, kerma ja sokerit. Laita rahkatäyte piirakkapohjan päälle. Sekoita mustikoiden joukkoon perunajauhot. Laita ne rahkatäytteen päälle. Paista 200 asteessa noin 30 min. Parasta kylmänä!
sunnuntai 9. elokuuta 2015
Rippijuhlat
Esikoisellani oli konfirmaatio parisen viikkoa sitten. Rippijuhlia vietimme kotonamme sukulaisten, kummien ja ystävien kesken. Päivä oli ikimuistoinen ja ihana sadesäästä huolimatta. Äidillä tuli kyyneleet silmiin kirkossa konfirmaation aikana. Taas yksi etappi elämässä saavutettu. Tällä hetkellä poika suorittaa mopokorttia, huh...
Tarjolla juhlissa oli:
* fetasalaattia
* kinkkukakkua
* lohikakkua
* suolaisia tuulihattuja
* daimkakkua
* täytekakku
* herrasvaenpikkuleipiä
* sitruuna-salmiakkipikkuleipiä
* toffeepikkuleipiä
Kaikki tarjottavat olivat gluteenittomia pikkuleipiä lukuunottamatta.
Täytekakussa oli pohjana 10 muna glut. sokerikakkupohja. Kostutus spritellä. Täytteenä oli vaniljarahkaa, kermaa, sitruunan makuista valkosuklaata sekä tuoreita mansikoita ja vadelmia.
Pahoittelen kuvien huonoa laata. Kiireessä napsittu.
maanantai 20. heinäkuuta 2015
Suklaa-vaniljaruudut G
Pitkästä aikaa päivitystä! Kesä on mennyt nopeesti vaikka emme olekaan saaneet nauttia helteistä täällä pohjoisessa. No, tällä kertaa tällainen kesä, ensi kesä toivottavasti parempi... itse en ole lomalla tänä kesänä ollenkaan opintovapaan takia, vaan töitä painetaan läpi kesän.. kiirettä on siis pitänyt... pihaa on tehty ja viimeistelyä vaille valmis! Lisäksi alamme valmistautumaan tulevan viikonlopun juhliin! Esikoinen pääsee ripille! Jotakin juttuja on tullut leivottua, joten päivityksiä on luvassa!
Muutenkin tää kesä on ollut leivontapuolella hiljainen. Lapset ovat olleet paljon veljeni luona ja lisäksi me vanhemmat olemme olleet siellä viikonloppuisin, aika on mennyt siis siellä touhutessa.
Leivotaan-lehdessä oli tämän piirakan ohje, joka oli tosi hyvää!
Uunipannu noin 27x32 cm
4 kananmunaa
3 dl sokeria
150 g sulatettua voita
1½ dl maitoa
2 tl vaniljasokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
2½ tl leivinjauhetta
1 tl psylliumjauhetta
4½ dl gluteenittomia jauhoja
Kuorrute
1 rkl vaniljasokeria
4½ dl tomusokeria
75 g sulatettua voita
2-3 rkl vettä
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita voi ja maito ja lisää muna-sokeriseokseen. Sekoita vaniljasokeri, kaakao, leivinjauhe, psyllium ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita sileäksi. Levitä taikina uunipannulle ja paista 180 asteessa keskitasolla n. 20 min. Anna jäähtyä.
Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Lisää vettä sen verran, että seos on levitettävää. Levitä kuorrute ja koristele strösselillä. Leikkaa kakku ruuduiksi vasta kun kuorrute on jähmettynyt.
lauantai 4. heinäkuuta 2015
Mansikka-rahkatorttu G
Vihdoinkin kesä on lämmennyt! Vaikka täällä pohjoisessa ei vielä suoranaisesti helteistä olla nautittu. Mukavaa kuitenkin, kun on lämpimämpää! Lapset juuri lähtivät uimaan, itse en ole vielä suostunut luonnonveteen menemään, hrr....
Ihanaa, kun saamme nauttia kesäisin myös ihanista tuoreista marjoista! Mansikan hinta on vielä korkea, mutta teki mieli kuitenkin leipoa mansikoista jotain ja tein rahkaista mansikkapiirakkaa.
24 cm: vuoka
Pohja
150 g voita
1 dl ruokokidesokeria
1 muna
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Täyte
200 g sitruunarahkaa
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
Pinalle
2 dl mansikoita
Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita kuivat aineet keskenän ja vatkaa pikaisesti taikinan joukkoon. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa alimmalla tasolla n. 10 min.
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada esipaistetun piiraspohjan päälle. Ripottele pinnalle mansikat. Jatka paistamista 175 asteisessa uunissa noin 25 min, kunnes pinta on hyytynyt ja saanut hieman väriä. Jäähdytä. Nauti.
maanantai 22. kesäkuuta 2015
Raparperi-valkosuklaakuppikakut
Raparperi ja valkosuklaa, taivaallinen yhdistelmä! Rakastan raparperia ja lapsena meillä olikin isot puskat sitä pihalla. Kävin napsimassa niitä suoraan sieltä, kuori lähti tosi helposti irti, nam! Nykyään lapsuudenkodissani ei ole kuin pieni penkki raparperia, mutta ehkäpä ne sieltä leviää...
Vanhempani muuttivat sieltä pois ja heidän uuden kodin pihalla kasvaa raparperi ja sieltä niitä saan!
Näistä kuppikakuista tuli oikein herkullisia. Ohje on Pirkan.
Noi kuppikakkuvuoat ovat pahvimaisia. Sain ne, kun osallistuin facebookissa salaiseen leivontaystävään. Kivoja vuokia, mutta tarttuivat tiukasti tähän taikinaan kiinni.
n. 16 kpl
100 g raparperia
100 g valkosuklaata
100 g voita
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl kevytmaitoa
- Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa.
- Sulata voi ja anna jäähtyä. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon sulatettu voi.
- Sekoita jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito, rouhittu valkosuklaa sekä raparperipalat. Vältä turhaa sekoittamista.
- Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Kuorruta vaahdotetulla kermalla ja tuorejuuston seoksella, jossa on vähän sokeria ja vaniljasokeria.
- Herkuttele!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)