lauantai 11. lokakuuta 2014

Puolukkaleipä


Pinkkiä leipää, ei vaan puolukkaleipää. Puolukat toivat tähän leipään kivan maun. Voi syödä ihan sellaisenaan tai voinokareen kera. 


Taikina oli ihan pinkkiä sen takia, kun puolukat lisäsin ennen vaivausvaihetta, joten menivät sitten murskaksi. Jos haluaa, että puolukat ovat kokonaisia, kannattaa ne lisätä vasta vaivausvaiheen loppupuolella.

Leipä paistetaan uunipannulla n. 30 min. 200 asteessa.

Itse käytin tässä vain täysjyvävehnäjauhoja ja hiivaleipäjauhoja ja pelkkää piimää nesteenä.  Jätin taikinan taikinan tarkoituksella löysemmäksi ja levitin kohotuksen jälkeen uunipannulle ja kohotin siinä vielä ennen uuniinlaittoa.

Tässä alkuperäinen ohje, peräisin Leivotaan-lehdestä:

50 g hiivaa
4 dl piimää
2 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl suolaa
½ dl rypsiöljyä
½ dl vaaleaa siirappia
1½ - 2 dl puolukoita
1 dl kauraryynejä
3 dl täysjyväspelttijauhoja
9-10 dl vehnäjauhoja

Murusta hiiva kulhoon. Liuota se piimään ja maitoon. Lisää suola, öljy, siirappi, puolukat, kauraryynita sekä speltti- ja vehnäjauhot vähän kerrallaan. Alusta ainekset sileäksi taikinaksi. Anna kohota leivinliinan alla.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä. Taputtele taikina leivinpaperoidulle uunipannulle. Leikkaa ruuduiksi veitsellä. Sirottele päälle vähän vehnäjauhoja ja anna kohota leivinliinan alla.

Paista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...