tiistai 6. tammikuuta 2015

Vadelma-salmiakkipalat


Hyvää uutta vuotta 2015! Blogissa on ollut hiljaista joulun ajan. En ole leiponut ollenkaan joulun aikana muuta kuin jouluksi tein jälkiruoaksi glögikakun, jonka postaus jääköön nyt vaikka ensi jouluun :) Joulu meni rauhallisesti veljen perheen luona. Paljon ruokaa ja suklaata ja yhdessäoloa ja pakkasta!



Nyt sitten innostuin leipomaan Loppiaisen kunniaksi. Tämän leipomuksen ohje löytyi Maku-lehdestä.
Minusta näistä tuli hyviä! Päivitystä perinteisiin mokkapaloihin.
Joskus olen löytänyt Lidlistä salmiakkiliuosta, jota käytetään näihin, mutta jos et löydä sitä mistään, niin voit liuottaa apteekin salmiakkeja tilkkaan kiehuvaa vettä.



 Uunipellillinen

Taikina

200 g voita
5 munaa
2 ½ dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
200 g pakastevadelmia

Kuorrutus

100 g voita
9 dl tomusokeria
3/4 dl apteekin salmiakkiliuosta

Koristelu
nonparelleja

Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita lopuksi voisula ja maito. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille. Murenna pakastevadelmat jäisinä pieneksi muruksi ja ripottele muru levitetyn taikinan pinnalle. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Sulata kuorrutuksen voi kattilassa ja sekoita sen joukkoon tomusokeri ja salmiakkiliuos. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakkulevyn päälle. Koristele pinta.


Pohja oli mielestäni liian ohut, mutta mulla onkin 60 cm uuni. Eli tekisin seuraavalla kerralla ainakin 1½ krt annoksen. Lehden kuvissa kuorrutus näytti mustalta, mutta ei tästä kyllä tullut, mutta eipä tuo haittaa, maistui kuitenkin jonkin verran salmiakille, minuun makuun olisi saanut maistua enempikin. Hyvää kuitenkin oli! Kannattaa kokeilla.




Tässä vielä loppuun kuvia kotimaisemistani, kun pakkanen paukkui jouluviikolla -30 asteessa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...